Nieuws

Meer salaris oplossing voor personeelstekort ?

Meer salaris oplossing voor personeelstekort ?

2022-07-26

Lucassen: "Een betere beloning van beroepen is economisch gezien dé manier om tekorten op te lossen. Als je meer betaalt, krijg je het ook. Dat is marktwerking. Maar op de arbeidsmarkt werkt dat niet. Er zit sowieso vertraging in. Mensen moeten eerst opgeleid worden, dat kost tijd. Ook onze opvattingen over werk spelen een grote rol. We vinden dat als iemand zijn best doet, dat iets moet opleveren. Maar waarom verdien ik als hoogleraar meer dan vele anderen? Universitaire banen worden beter beloond en dat is eigenlijk een heel raar iets."


Dus we moeten minder naar diploma's kijken?

"Nederland is een diplomamaatschappij. Vanaf de dertiende eeuw worden intellectuelen al hoger gewaardeerd. Er waren heel veel analfabeten, hoogopgeleiden waren schaars en werden dus beter betaald. Maar in de huidige maatschappij is dit uit de hand gelopen. Een chirurg moet lang studeren en gaat inderdaad over leven en dood. Maar een verpleegkundige doet dat net zo goed en die verdient veel minder. Gedeeltelijk kun je zeggen dat diploma's ertoe doen, het levert meer kennis op. Maar er is een overwaardering voor papiertjes."


“We willen dat onze kinderen later trots kunnen zijn op hun werk. We denken dat dat niet kan als ze iets doen waar minder papiertjes voor nodig zijn.”


Zou de overheid iets kunnen doen om de situatie te veranderen?

"De ene werknemer heeft meer talent dan de ander. Een goede baas doet er alles aan om zo iemand te behouden. Maar je mag iemand niet altijd meer salaris geven, omdat de loongebouwen zo star zijn. Die moet je aanpakken. De overheid kan daar inderdaad bij helpen."

"Maar het gaat ook om de relatie tussen de laagste en de hoogste lonen. De Balkenendenorm regelt hoeveel meer topfunctionarissen mogen verdienen ten opzichte van de laagste lonen. De norm moet omlaag. Als de hoge salarissen niet meer zo ver boven de lage salarissen mogen liggen, dan zouden de lage lonen omhooggaan. Het verschil dat nu bestaat is voor mensen niet meer logisch of te begrijpen, dat doet wat met hun motivatie en inzet."


Een beter salaris kan werk aantrekkelijker maken. Maar veel hoogopgeleiden willen bepaalde beroepen niet uitvoeren. Hoe lossen we dat op?

"Op de universiteit leer je autonoom denken, daardoor ga je dat heel belangrijk vinden in je werk. Universitair geschoolden willen heel veel werk niet doen omdat er weinig in te denken valt. Maar stel dat we de koffersjouwers op Schiphol eens serieus zouden vragen mee te denken over hun werk. Wat zou er dan gebeuren? Het probleem is dat er ontzettend veel grote organisaties zijn in ons land, met veel tussenbazen en hiërarchie. Dat gaat ten koste van de autonomie. Terwijl dit medebepalend is voor de status van een beroep."

Bron: nu.nl
Lees meer

Ander nieuws

Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor ?

Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor ?

2021-07-06

Werken bij het CBS! Ben jij er klaar voor ?

Lees meer
In een jaar 150 duizend werkenden erbij

In een jaar 150 duizend werkenden erbij

2021-08-20

In een jaar 150 duizend werkenden erbij

Lees meer
Aantal inwoners per jaar (toename van 13% naar 17.475.415 inwoners in 2021)

Aantal inwoners per jaar (toename van 13% naar 17.475.415 inwoners in 2021)

2021-12-28

Groei inwoners Nederland 2021

Lees meer